juni 2019

Zoekwoorden onderzoek

Terug

Een goed zoekwoorden onderzoek vormt voor jou als ondernemer of marketing manager een onmisbare basis voor een goede SEO-strategie. Die strategie is gebaseerd op waar jij naartoe wilt met het bedrijf. Het meest waardevolle resultaat uit een zoekwoordenonderzoek is inzicht krijgen in de behoefte van jouw doelgroep. Met zoekterm optimalisatie wordt jouw website geoptimaliseerd op de zoektermen die jouw doelgroep gebruikt.

Waar zoekt mijn doelgroep op?

Een onmisbaar element en de kern van ons zoekmachine actieplan, is het zoekwoordenonderzoek. Een zoekwoorden onderzoek wordt ook wel zoekterm analyse genoemd. Met een goed doordacht zoekwoordenonderzoek creëer je een basis en een goed doordacht actieplan waarmee je jouw website kunt inrichten volgens het zoekgedrag van je doelgroep.

De heilige graal binnen het zoekwoordenonderzoek is natuurlijk dé ultieme lijst met zoekwoorden waar mensen in jouw doelgroep naar zoeken, waarop weinig concurrenten inzetten en die veel conversie oplevert. Dat is gemakkelijker gezegd, dan gedaan. En inderdaad: het gaat uiteindelijk om de combinatie van de juíste strategie, de juíste zoektermen, de juíste tools, de juíste analyses, maar uiteindelijk is goed begonnen, half gewonnen. De meest geschikte, of misschien zelfs wel de ultieme, zoekwoorden vinden is de belangrijke eerste stap.

Focus je ter voorbereiding op een zoekwoorden onderzoek op de volgende vragen:

  • Wat zijn jouw USP’s?
  • Waar is jouw bedrijf nu écht goed in?
  • Met welke producten of diensten ben jij onderscheidend ten opzichte van de rest?
  • Op welke vlak lever jij écht toegevoegde waarde?
  • Waar liggen mooie kansen voor mijn bedrijf?
  • Welke zoektermen sluiten aan bij mijn doelstellingen?
  • Welke trends ontwikkelen zich in mijn vakgebied?
  • Wat zeggen zoektermen over het aanbod wat ik heb als bedrijf?
  • Welke internationale kansen liggen er voor mijn bedrijf?
  • Kan ik mee in de meest recente en relevante ontwikkelingen?

Na het beantwoorden van deze vragen heb je een eerste longlist of inspiratielijst met zoekwoorden op zak. Dit geeft je dus al meteen inzicht in de behoeften van jouw doelgroep. Uit ieder zoekwoord afzonderlijk kan je namelijk een behoefte afleiden. Mensen zoeken met een doel, ze willen iets, ze hebben iets nodig: een product, een dienst of gewoon vermaak en ontspanning. Je kunt de gemaakte lijst ook nog verderuitbreiden met nieuwe zoektermen en het zoekvolume per maand. Daarvoor gebruik je de Keyword Planner van Google.

 Hoe zet je deze lijst met zoektermen concreet om tot actiepunten rond zoekterm optimalisatie?

1. Identificeer de gaps

Onderzoek de kloof tussen wat jij aanbiedt en waar jouw doelgroep behoefte aan heeft. De kloof kan zitten in een content-gap op je website: dat is content die jij mist om jouw doelgroep verder te helpen. Het kan ook een complete mismatch zijn tussen de behoeften van jouw doelgroep en het product of de dienst die jij aanbiedt.

2. Schrijf nieuwe content

Het zoekwoorden onderzoek wijst uit waar jouw doelgroep werkelijk behoefte aan heeft. Put hier inspiratie uit. Het bied je de mogelijkheid om jouw doelgroep te voorzien in een werkelijke behoefte. Speel in op vragen of wensen van mensen en focus je doelgericht op het specifiek beantwoorden ervan. Gebruik de belangrijke zoektermen, zodat je direct bezig bent met zoekterm optimalisatie.

3. Pas en vul bestaande content aan

Tijdens een zoekwoorden onderzoek doe je niet alleen nieuwe ideeën op voor nieuwe content, je komt ongetwijfeld aanpassingen of aanvullingen tegen voor je bestaande content. Je bestaande content kan zijn ingehaald door de actualiteit. Maak je bestaande content weer helemaal up to date en pas en vul aan waar nodig.

4. Verbeter ook je offline marketing

Gebruik de inzichten die je opdoet met je zoekwoordenonderzoek voor je offline marketing: schrijf een betere brochure, plaats een scherpere advertentie en ga nog doelgerichter de gesprekken aan met de klanten die je nu al hebt. Je begrijp nu immers nog beter welke behoeften jouw doelgroep heeft.

5. Zet het in voor je sociale media

Maak op basis van je zoekwoorden onderzoek heel gerichte publicaties en advertenties op basis van de behoeften van jouw doelgroep. Content moet op de eerste plaats voorzien in een bepaalde vraag/behoefte. Hier kan je in jouw social media slim op inspelen.

6. Anticipeer op de trends

Zoekwoorden kunnen ook trendgevoelig zijn. Stel dat jij financiële boekhoudsoftware aanbiedt op jouw website maar jouw doelgroep zoekt niet meer op ‘boekhoudsoftware’ maar sinds enige tijd steeds vaker op ‘online boekhouden’. Door een goede zoekterm analyse kom je hier op tijd achter en anticipeer je op trends in plaats van er op te reageren.

Tot slot

Maak dus tijd en ruimte vrij voor een zoekterm analyse. Je zal zien dat dit zich dubbel en dwars zal uitbetalen. Het zal je inzichten bieden die veel verder gaan dan het SEO-technische alleen. Krijg écht inzicht in de behoefte van jouw doelgroep en ervaar dat dit nieuwe kansen en mogelijkheden biedt om nog beter in te spelen op de wensen van jouw klant. Een technisch minder kwalitatieve website met super relevante content is beter dan een technisch optimale website met de verkeerde content.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor